пʼятницю, 4 березня 2016 р.

Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Книгоманія» серед учнів 6-7 класів

РЕКОМЕНДАЦІЇ
щодо проведення Конкурсу дитячого читання «Книгоманія» в Кіровоградській області у 2016 році
1. Загальні положення
Конкурс дитячого читання «Книгоманія» (далі – Конкурс) є відкритим і проводиться як творче змагання дітей в бібліотеках Кіровоградської області відповідно до Плану роботи департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської обласної державної адміністрації на 2016 рік та листа Громадської організації «Форум видавців» від 1 лютого 2016 року №5 «Про проведення конкурсу дитячого читання «Книгоманія» у 2016 році».
Головним організатором та координатором проведення Конкурсу в області є Кіровоградська обласна бібліотека для дітей ім. Т.Г. Шевченка за підтримки департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської обласної державної адміністрації.
2. Мета і завдання Конкурсу
Конкурс проводиться з метою заохочення та залучення дітей до систематичного читання художньої літератури, а також підвищення суспільного значення і ролі бібліотек в процесі особистісного розвитку, соціальної адаптації та набуття культурної компетентності підростаючого покоління.
Завданнями Конкурсу є:
виявлення у дітей читацьких уподобань та пріоритетів;
вироблення у школярів навичок систематичного читання, самостійної роботи з книгою, критичного аналізу та переосмислення прочитаного;
популяризація найкращих надбань української і світової класичної й сучасної літератури для дітей;
залучення до участі у Конкурсі якомога більшої кількості читачів відповідного віку;
створення передумов для поступового збільшення кількості учасників, активна робота по залученню до читання дітей, які не мають навичок чи потреби постійного читання;
привернення громадськості, мас-медіа до промоції дитячого читання.

3. Порядок проведення Конкурсу
У 2016 році Конкурс проводиться серед учнів 6-7 класів в довільному форматі з внесенням власної творчості в його проведення, але традиційно в три етапи:
І етап (відбірковий) – з 25 лютого по 20 березня 2016 року;
ІІ етап (районний/міський) – з 21 березня по 10 квітня 2016 року;
ІІІ етап (обласний) – 21 квітня 2016 року (в Кіровоградській обласній бібліотеці для дітей ім. Т.Г. Шевченка). 
Для проведення Конкурсу на всіх етапах утворюються оргкомітети та призначаються відповідальні особи (координатори).
Для оцінки конкурсних змагань створюються журі з числа бібліотечних фахівців, педагогів, письменників, творчої інтелігенції, державних службовців, громадськості.
З метою залучення якомога більшої кількості дітей до участі в Конкурсі бібліотекарі на І етапі здійснюють широку рекламу конкурсу серед учнів 6-7 класів в бібліотеках та школах своїх населених пунктів. Бібліотекарі шкільних, сільських, міських дитячих бібліотек реєструють всіх охочих, інформують про умови Конкурсу, рекомендують твори до читання поза шкільною програмою.
Форми проведення творчих змагань учасників різноманітні: літературні вікторини, ігрові завдання, письмові анкети та представлення на розсуд журі улюбленої книги. Оцінювання відбувається за 12 бальною шкалою. Результатом проведення першого етапу конкурсу є визначення двох переможців (учнів 6 та 7 класів), які отримують звання «Найкращий читач школи/бібліотеки» та беруть участь у другому (районному або загальноміському) етапі Конкурсу.
Відповідальні особи (координатори) за проведення Конкурсу у районі/місті розробляють сценарій проведення ІІ етапу, готують конкурсні завдання учасникам. Журі визначає 2-х переможців (по одному з 6-х і 7-х класів), які отримують звання «Найкращий читач району/міста». 
Переможці ІІ етапу Конкурсу в обов’язковому порядку готують розповідь про улюблену прочитану книгу з позашкільної програми (не більше 3-5 хвилин) для представлення на обласному етапі Конкурсу.
Координатори районного (загальноміського) етапу Конкурсу після його проведення не пізніше 12 квітня 2016 року інформують обласний оргкомітет про участь найкращих юних читачів району/міста у ІІІ обласному етапі та надсилають до обласного оргкомітету на e-mail адресу відділу розвитку дитячих бібліотек і маркетингу обласної бібліотеки для дітей 
ім. Т.Г. Шевченка odbmarket@i.ua наступні матеріали:
- списки дітей, які взяли участь у І та ІІ етапах Конкурсу (додаток 1);
- рейтингові списки книжок, що не входять до шкільної програми, які прочитали учасники (додаток 2);
- списки переможців кожного етапу (додаток 3);
- зведену інформацію про підсумки районного /міського/ етапу конкурсу
(додаток 4); 
- фото та інші матеріали (за бажанням).
На обласному етапі, який відбудеться в обласній бібліотеці для дітей ім. Т.Г. Шевченка 21 квітня (початок о 10.00 годині), обласним журі за результатами творчого змагання будуть визначені 2 переможці – по одному від 6-х і 7-х класів, які отримають звання «Найкращий читач області». 
Для нагородження учасників та переможців Конкурсу залучаються кошти організаторів, спонсорська допомога.

Додаток 1
Додаток 2
Додаток 3
Додаток 4

Немає коментарів:

Дописати коментар